O pozitivnem vplivu glasbe na človeka smo že pisali na našem blogu.

Prav tako obstaja malo morje raziskav o učinkih glasbe, zato smo se odločili, da danes z vami raje delimo nekaj spoznanj do katerih smo prišli s preko večletnega glasbenega delovanja in prirejanja glasbenih srečanj.

Posebnost in eden od namenov Shamballinih dogodkov je skupinsko petje. Vsi obiskovalci naših dogodkov so namreč tudi ustvarjalci, cilj skupinskega petja manter pa je stopiti v stik z notranjo tišino in izkušnjo le te poglobiti. Taka oblika petja ustvari močno energijsko polje, ki nas duhovno hrani in vzbudi naše subtilne energije, kar nam omogoči ostrejše notranje zaznavanje. Učinek skupinskega petje manter tako občutimo še kar nekaj časa po skupnem glasbeno-meditacijskem druženju.

In katere pozitivne učinke lahko pripišemo skupinskemu petju?

Naša spoznanja smo strnili v nekaj spodnjih alinej:

1. Blaži stres in pozitivno vpliva na počutje

Brez poglobljenih študij lahko sklepamo, da nas petje sprošča, pa naj gre za petje pod tušem, v avtu, ob tabornem ognju ali skupini oz. zboru. Vsak od nas ima že izkušnjo, ko je med prepevanjem popolnoma odmislil vsakodnevne težave in se popolnoma prepustil trenutku. Pravijo, da kdor poje, slabo ne misli.  🙂 Pred začetkom naših srečanj je v prostoru pogosto zaznati nek nemir, saj večina udeležencev s seboj „prinaša“ energijo dneva (služba, druge skrbi in obveznosti…). Po dobri uri skupinskega petja je stanje občutno drugačno, čutita se mir in povezanost.

2. Povezuje

Ljudje smo socialna bitja in skupinsko ustvarjanje glasbe je zagotovo dejavnost, ki združuje. Bolj, kot je doživetje oz. izkušnja intimna, bolj se posameznik počuti del skupine. Prav tako ne gre za primerjanje in tekmovanje, ampak se med vsemi udeleženci ustvari neka posebna vez. Med nekaterimi udeleženci se stkejo tudi nova prijateljstva. Ta občutek povezanosti in pripadnosti pa seveda pozitivno vpliva tudi na odnos do samega sebe.

3. Vpliva na samozavest

Za udeležbo na dogodku posameznik ne potrebuje nikakršnega pevskega predznanja. Nihče ni izpostavljen, zato je skupinsko petje primerno tudi za tiste najbolj sramežljive. Ker vsak udeleženec pomembno vpliva na skupinsko dinamiko ter skupno zvočno sliko, se njegova oz. njena samozavest postopoma veča. Redno pevsko udejstvovanje pa pozitivno vpliva na sposobnost izražanja tudi na ostalih področjih življenja (predstavitve v službah, nastopi v javnosti…).

4. Spodbuja ustvarjalnost

Kot smo že omenili, so udeleženci srečanja tudi ustvarjalci. Zaželeno je, da so pri svojem udejstvovanju na dogodku kar se da kreativni. Veseli smo večglasnega petja, pogosto pa udeležence spodbujamo, da se izrazijo s pomočjo gibov in plesa, lahko pa se zgolj prepustijo in uživajo ob poslušanju. Vse je OK.

 

Pozitivnih učinkov skupinskega petja je seveda veliko več, vendar smo se tokrat osredotočili na zgornje štiri. Katerega pa bi izpostavili vi? Kaj bi še dodali?

Ta petek vabljeni na čisto pravi glasbeno – meditacijski odklop, ki se bo dolgem času odvijal v naši prestolnici. Obeta se en čudovit, sproščujoč in nepozaben večer. Več informacij o dogodku TUKAJ.

 

Veseli bomo vaših odzivov in opisov lastne izkušnje s skupinskim petjem. Sprejemamo jih TUKAJ.


Nekaj utrinkov udeležencev naših dogodkov pa najdete tukaj.