Le nekaj dni pred božičem se bomo še zadnjič v letošnjem letu kopali v čudovitih zvokih manter. V sredo, 22. decembra, bo Shamballa z glasbo in meditacijo prišla kar v vašo dnevno sobo.

Odločili smo, se bomo poleg prepevanja Om Namah Shivaye, Gayatri mantre in ostalih, na spletnem eventu tudi 108-krat ciklično ponavljali oz. čantali mantro Om Shanti.

Ker želimo na tem zdaj že tradicionalnem dogodku čim več časa nameniti glasbi in meditaciji, manj pa opisom manter, danes z vami delimo razlago mantre Om Shanti.

Om je prvotni zvok Vesolja ali Univerzuma. Shanti v staroindijskem jeziku Sanskrit pomeni mir ali blaženost.

OM je prvinski zvok, zvok vesolja, zvok, iz katerega nastajajo vsi drugi zvoki.

Om je torej zvok, ki simbolizira resničnost. Predstavlja vse v vesolju, preteklost, sedanjost in prihodnost ter celo vse, kar je izven koncepta časa. Predstavlja tako vsakdanji svet časa, v katerem deluje um in brezčasnost. Predstavlja tako razsvetljenje, kot nerazsvetljenje.

Om bi lahko obravnavali enakovredno beli svetlobi, v kateri je mogoče najti vse barve mavrice.

SHANTI pomeni “mir”. Beseda shanti vsebuje vse, po čemer hrepenimo – neprekinjen mir, spokojnost in blaženost, dokler končno ne postanemo eno z vsem Univerzumom.

Samo vedenje, kaj pomeni shanti, nam ne bo pomagalo doseči tega. Svoje telo in um moramo usposobiti tako, da najdeta mir v sebi. Učinkovit način za doseganje notranjega miru je vadba zavestne meditacije.

To se zgodi, ko so naši miselni procesi in čustva v harmoniji med seboj, posledično pa imamo nadzor nad svojimi odzivi in ​​reakcijami. Ta končni mir je mogoče doseči z vsakodnevno meditacijo. Zavestna meditacija nam lahko pomaga duhovno rasti in se ločiti od svetovnih težav, ki so v soočenju z vesoljem popolnoma nepomembne.

 

Mantro Om Shanti najdete tudi na naši zgoščenki 108.

V začetni fazi prakticiranja mantre se nam bo najverjetneje zgodilo, da se bodo naše misli  sprehajale iz preteklosti v prihodnost. Brez skrbi! To je pač narava človeškega uma.

Preprosto nadaljujemo s petjem ali ritmičnim ponavljanjem in s časoma se bomo vrnili v sedanji trenutek – v naše naravno stanje notranjega miru. V primeru, da smo “napeti” ali pod stresom, se ne poizkušamo upirati ali celo boriti s temi občutki (strah, jeza, bolečina). Dovolimo si, da nas močan zvok mantre ponese v prostor izven boja. Naš namen je, da postanemo opazovalec svojega nemira. Ta se bo z vztrajnim ponavljanjem počasi, a zagotovo transformiral v notranji mir.

 

Se vidimo v sredo, 22. decembra, na že 7. tradicionalnem predbožičnem koncertu v vaši dnevni sobi. Lani je bil dogodek razprodan, zato vas prosimo, da si svoje mesto zagotovite čim prej TUKAJ.

Predbožični koncert Shamballa