Om je »Zvok Vesolja«.

Po pričevanju modrecev je bil ta zvok prisoten ob samem nastanku Vesolja, ob t.i. »Velikem poku«. Om je torej seme vsega stvarstva. Ta navidezno majhna beseda vsebuje vso moč vesolja. To je začetek, sredina in konec vsega. Preteklost, sedanjost in prihodnost. V trenutku globoke meditacije lahko ta zvok še vedno slišimo. Na nas deluje kot generator energije življenja.

Zvok OM lahko tudi razširimo v njegovo popolnejšo obliko – kot zvok AUM. Razdelimo ga na tri, oziroma štiri dele.

A (aahhh) zvok predstavlja ustvarjalni vidik vesolja in vse predmete v njem. A je začetek vseh zvokov. To je črka s katero se začne abeceda. Povezuje nas z občutkom samega sebe, z našim egom. S tem zvokom doživljamo obstoj sveta skozi aktivnost čutov. Prvi zvok ustvarja “Sat” in nas pripelje v enotnost. Vse do resnice svojega obstoja.

U (oooh) zvok pomeni ohranjanje energije vesolja in predstavlja subtilne vtise uma. Povezuje nas z notranjim občutkom za nekaj večjega od tistega, kar lahko vidimo in čutimo s svojimi čuti . Oooh omogoča lahkotnost, jasnost, ravnotežje in dobroto. Zvok predstavlja “Chit“, kateri osvetljuje vedenje in nas pripelje v čisto modrost.

M (mmmm) zvok označuje transformativno energijo vesolja in misli ter prepričanja našega bitja. Ta zvok nas združuje v zavest o enosti vsega. Omogoča nam upočasnitev, da bi občutili povezanost vsega kar je. Zvok simbolizira “Anando” in nas povezuje z vseobsegajočo blaženostjo.

Mantro Om najdete tudi na Shamballinem projektu 108 tukaj.

Ko pojemo mantro AUM zvok A, vibrira na dnu hrbtenjače, zvok U, vibrira v srčni čakri ali med sončnim pletežem in srcem. Zvok “mmmm” se proizvaja z zapiranjem ustnic in vibrira na vrhu glave. Ko oseba izgovori AUM, združi vse energije od korena svoje hrbtenjače do vrha glave; od sveta budnosti(A) v sanjsko stanje (U), vse do stanja globokega spanca(M).


Shamballina srečanja pričenjamo in zaključujemo s prepevanjem mantre OM. Ta teden se bomo tako družili kar dvakrat.
V četrtek na glasbeno – meditacijskem odklopu v Novi Gorici, v soboto pa v Ankaranu.Četrti zvok je tišina ali anagata. To je vibracija, ki je nad besednim. To je čista zavest bitja ali Atman. Če vse skupaj združimo, s ponavljam mantre AUM doživimo izkušnjo »Sat Chit Ananda« (jaz obstajam, vem da sem blažen).

Tako preprosta beseda, pa toliko globine. To je še en dokaz, da se največje modrosti skrivajo v najpreprostejših stvareh.

Poleg tega, da mantro OM uporabljajo v mnogih religijah, nam je zvok OM dan v splošno uporabo. Z njim se umirimo in  povežemo s samim seboj. Uporabljamo ga lahko za umiritev otrok, svojega šefa, žene ali moža. Z njim lahko celo uspavamo dojenčka.

Vir: Upanishada, Yogitimes, splošno znanje…


Mantro OM poleg drugih najdete na Shamballini zgoščenki 108 tukaj.