Življenje je kot reka, ki pa včasih naleti tudi na kakšno oviro. Kako najti pot čez oviro?
Oviro preskočiti, obhoditi ali jo odstraniti…?

Vsaka reka ima svoj začetek in konec. Na začetku je mali nedolžni potoček, ki se preobrazi v veliko reko. Na svoji poti naleti na manjše ali večje ovire. Če je ovira majhna se preprosto prelije čeznjo, če pa je večja, jo reka obide.

Naše življenje lahko primerjamo z reko. Imamo svoj začetek in konec, vmes pa naletimo na ovire. Ker nismo vedno tako pretočni kot reka, se mnogokrat trdo zaletavamo v oviro.  Ne sprejmemo, da je ovira tam. Želimo jo na vsak način odstraniti. Vendar vsaka ovira pride v naše življenje z določenim namenom.

Vabljeni na Poletni glasbeno-meditacijski večer ob reki Savi

 

Na oviro se po navadi odzovemo na dva načina. Gledamo jo kot našega sovražnika ali pa kot našega voditelja. V nobenem od teh dveh primerov se ovira ne bo odstranila. Samo povečala se bo njena moč. Poizkusimo gledati na oviro na drugačen način. Kot na našega prijatelja. Torej oviro na nek način sprejmemo. S tem pogledom na oviro postanemo bolj pretočni in oviro, preprosto kot reka,  obidemo.

Vsaka reka ima svoj konec in se zlije v Ocean. Takrat reka spozna, da je le majhen del celote in da je eno z vsem.

Če naredimo primerjavo z reko, se tudi naše zemeljsko življenje ali naša Reka Življenja nekoč konča oziroma se zlije v Ocean Življenja.

O trenutku, ko se reka dotakne Oceana, govori tudi afriška mantra iz plemena Yoruba z naslovom Yemaya Assessu. Yemaya je Boginja Ocena. Reka Boginjo veselo pozdravlja tik preden se ji popolnoma preda in zleze nazaj v njeno naročje. To je trenutek neskončne radosti in vračanja domov po dolgem potovanju.

Yemaya Assessu
Assessu yemaya
Yemaya olodo
Olodo yemaya