Petje v skupini pozitivno vpliva na počutje udeležencev naših srečanj.

O tem pričajo predvsem zadovoljni obrazi, sproščene drže teles in odzivi obiskovalcev ob zaključku naših druženj.

Koristi skupinskega petja

Skupinsko petje prav tako vpliva na samozavest, ustvarjalnost in socialno vključenost, vedno več znanstvenih raziskav pa potrjuje pozitivne vplive petja na naš imunski sistem.

Eno izmed takih študij je opravila kanadska psihoterapevtka, glasbena terapevtka in raziskovalka Amy Clements-Cortés iz Univerze Wilfrid Laurier. Pri svoji raziskavi se je osredotočila predvsem na imunoglobulin A in kortizol, torej na dva biološka indikatorja stresa v telesu. Izmerila je, da petje oziroma poslušanje glasbe pri sodelujočih v raziskavi dvigne nivo imunoglobulina A in zmanjša nivo kortizola. To dokazuje, da s petjem izboljšamo naš lokalizirani imunski odziv ter zmanjšamo nivo stresa v telesu.

To pa še ni vse.

Raziskava je potrdila, da petje v telesu poveča količino oksitocina, hormona, ki naj bi krepil medsebojno povezanost, zaupanje, empatijo in dobro počutje. Nekateri naj bi oksitocin poimenovali kar „hormon ljubezni“.

 

 

Torej, petje resnično deluje antistresno, sproščenost pa blagodejno vpliva na naš imunski sistem.

Dovolimo si peti! Naj bo to pod tušem, v dnevni sobi, v avtu ali pa skupaj z nami na katerem od Shamballinih dogodkov.

Posebnost in eden od namenov naših srečanj je namreč ravno skupinsko petje. Opažamo, da pozitivne učinke našega druženja pogosto občutimo še kar nekaj časa po takem glasbeno-meditacijskem druženju.

Zakaj na Shamballo?